OR verkiezingen met veel kandidaten 

OR verkiezingen organiseren…met veel kandidaten dus. Word jij op voorhand al moedeloos? Dat is niet langer nodig: Maatschap voor Medezeggenschap heeft een frisse en succesvolle aanpak. Een ervaren ambtelijk secretaris, Manon Krol, gaf me de tip om hier vooral een blog over te schrijven. Dus: neem ook snel contact op, want een goede start is het halve werk. De kunst is dat juist de bestuurder en het management duidelijk moeten maken dat een goed gevulde OR van groot belang is. Ik hoor je al denken: “Ja leuk hoor, maar hoe krijgen we dat voor elkaar: OR verkiezingen met veel kandidaten… we zijn al blij als we alle plekken gevuld krijgen”.

Werkdruk doet de OR de das om

Het organiseren van verkiezingen is inderdaad een klus. Voldoende kandidaten vinden en de tijd die je er weer aan kwijt bent…sommige OR’s beginnen er niet aan. En dat is het begin van het einde. Immers alleen een goed gevulde OR kan meer invloed uitoefenen. Begrijpelijk is het wel. Veel OR’s vinden het lastig om tijd vrij te maken voor het OR werk. De SER heeft dit zorgelijke signaal bevestigd in een onderzoek: veel OR’s hebben last van werkdruk. Hierdoor nemen veel OR’s niet de tijd die nodig is om de toegevoegde waarde van een gekozen OR zichtbaar te maken en ja dat is weer lastig werven…

Hoe krijg je OR verkiezingen met veel kandidaten?

Maatschap voor Medezeggenschap houdt de moed er in. We hebben namelijk een verfrissend goede aanpak die ook voor de zittende OR-leden vaak goed uit pakt. Neem de werkdruk voor (toekomstige) OR-leden serieus. OR-werk is complex en belangrijk. Daar heb je eenvoudigweg tijd voor nodig en dit recht staat ook in de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Ook het nalevingsonderzoek Wet op de Ondernemingsraden (zie blog Wet op de ondernemingsraden 2024) stelt dat dit belangrijk is.

Naderende verkiezingen zijn een mooi moment om dit aan te kaarten bij je bestuurder. De ondernemer is namelijk verantwoordelijk voor het in stand houden van goede medezeggenschap. Dit is een citaat van uit de Wet op Ondernemingsraden. Dus pak die kans en bespreek de faciliteiten van de OR en leg dit bijvoorbeeld vast in een concrete regeling. Met dat papiertje kan je makkelijker nieuwe kandidaten werven. Maar er is meer te doen en te laten. Maatschap voor medezeggenschap heeft 9 stappen om te komen tot succesvolle verkiezingen.

In 9 stappen heb je OR verkiezingen met veel kandidaten…

 1. OR neem je verantwoordelijkheid serieus. De OR verkiezingen zijn cruciaal voor een invloedrijke OR. Ga niet mee in het gezucht dat er geen belangstelling voor is. Focus op je eigen kracht en invloed. Spreek elkaar aan op allerlei (soms o zo aantrekkelijke) uitvluchten. MVMZ daagt OR’s uit om twee keer het aantal OR-plaatsen als norm te stellen. Bestaat de OR uit 9 zetels dan is het de schone taak voor de OR èn de bestuurder om 18 kandidaten te werven. En het kan!
 1. Bepaal samen met de bestuurder de datum waarop ….aantal kandidaten zich gemeld hebben. Begin met deze stap minimaal een half jaar voor de verkiezingen!
 1. Pak een flip-over en inventariseer de redenen die leuk zijn om in de OR te stappen. Waarom heb jij je destijds kandidaat gesteld? Schrijf alles op. De OR wordt eigenaar van deze flap en kan alles gebruiken voor het werven van kandidaten.

Inventariseer de bezwaren om je kandidaat te stellen…. deze zijn voor de bestuurder om op te lossen

 1. Pak een tweede flip-over en inventariseer de bezwaren voor een collega om in de OR te stappen. Schrijf alles op. Waar lopen jullie nu tegen aan? De bestuurder wordt eigenaar van deze flap…..
 1. Plan een gesprek in met de bestuurder en bespreek het belang van een goed bezette OR. Bespreek de belemmeringen die de OR heeft geïnventariseerd. Maak de bestuurder verantwoordelijk met het verzoek de belemmeringen zoveel mogelijk op te heffen. Praat net zo lang door zodat er werkbare oplossingen zijn voor de mogelijke bezwaren. Zoals:
  1. een (aangepaste dekkende) faciliteitenregeling
  2. zorgen dat de OR-uren gebudgetteerd worden en dat dit budget door leidinggevenden daadwerkelijk tijdelijk ingezet kan worden
  3. uitstralen dat een goede OR van groot belang is voor de hele organisatie en dat de bestuurder daar behoefte aan heeft.

Dit vergt soms een paar gesprekken. Lukt het niet: ga niet verder. Vraag om hulp via de gratis helpdesk van Maatschap voor Medezeggenschap

 1. OR doe je (achterstallig?) huiswerk:
  1. Actualiseer je verkiezingsreglement
   1. wijzig kiesgroepen eventueel in geoormerkte zetels
   2. verkort de termijn waarop collega’s zich kandidaat kunnen stellen en kunnen stemmen
   3. denk aan uitzendkrachten
  2. Investeer in je informele netwerk met collega’s Effectieve communicatie ondernemingsraad
  3. Zorg dat je regelmatig de collega’s informeert met een nieuwsbrief op 1 A-4
  4. Is er een actueel thema: organiseer een raadpleging. Gebruik de input in een reactie naar de bestuurder en koppel het resultaat terug naar collega’s
  5. Zorg dat er PR-materiaal voor kandidaten beschikbaar is. Het wordt een echte verkiezingscampagne.
 1. Vraag aan de bestuurder te communiceren dat de organisatie behoefte heeft aan een goed bezette, kritische en deskundige OR! Een kandidaten-oproep door de bestuurder doet wonderen.

Een sprekend praktijkvoorbeeld is een directeur die in de kantine ieders aandacht vroeg en opriep tot kandidaatstelling. Hij zette de positieve toon door te stellen dat hij er van uit ging dat iedereen zich kandidaat ging stellen en dat eventuele bezwaren opgelost konden worden. Dit deed wonderen.

 1. Zorg dat de laagste laag leidinggevenden (die vaak met de reële problemen van de bezetting zit) een goede bezetting van de OR ook uiten in hun communicatie.
 1. Heeft de bestuurder de goede toon gezet? Ga dan zelf aan de slag om te zorgen voor OR verkiezingen met veel kandidaten. Ga vooral als enthousiast OR-lid lobbyen in je netwerk. Via de 5xzetel-methode van Maatschap voor Medezeggenschap kost het je weinig tijd en is het resultaat groot. Laat belangstellenden meedraaien in commissies of OR-vergaderingen bijwonen. Organiseer een raadpleging over een actueel en belangrijk onderwerp etc. etc.

Neem contact op voor meer ideeën  en ontvang de gratis documenten (handig draaiboek en actueel reglement). Op de website vind je meer informatie en een gratis download.

 

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Dag ,

  Verleden jaar op de VGW-m dag heb ik bij u een workshop gevolgd.

  Graag ontvang ik een offerte voor een tweedaagse OR training bestaande uit 6 dagdelen.
  De locatie bepalen wij , reis kosten en verblijf is voor ons. Graag een algemene offerte, wij kunnen dan in een later stadium samenkomen om de dagdelen in te richten naar behoefte.

  Groeten Marco van der Meulen
  Lid Or en voorzitter VGW-m cie Verbrugge Terminals Terneuzen.

  1. Geachte heer van der Meulen, beste Marco,
   Dank u wel voor uw verzoek. Uiteraard maak ik graag een offerte en deze is eind van de week in jullie bezit. Ik vind het altijd prettig om me een beetje een beeld te kunnen vormen. Dus mocht u in de gelegenheid zijn om onderstaande vragen in te beantwoorden, dan stel ik dat op prijs.
   1 Hoe groot is de OR?
   2 Hoe ziet de organisatiestructuur er uit (dit kon ik niet vinden op de site)?
   3 Wanneer willen jullie de OR-cursus ongeveer inplannen?

   Met hartelijke groet,
   Katrien Hugenholtz

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap