Iedere ondernemingsraad wil graag zichtbaar zijn. En terecht, want daarmee wordt de OR invloedrijker. Toch is het een hele zoektocht om een effectieve vorm van communicatie te vinden als ondernemingsraad.

Informeel netwerk inzetten

Gelukkig is er de informele netwerkmethode van Maatschap voor Medezeggenschap. Deze methode is effectief en niet al te tijdrovend. Download voor een eerste uitleg het gratis e-book via de oranje knop.

Waarom is het effectieve communicatie voor je ondernemingsraad?

In het e-book lees je een korte uitleg. De theoretische achtergrond lees je in deze  samenvatting 11 p. Na mijn afstuderen (Organisatiepsychologie Universiteit Leiden, 2002) heb ik de netwerkgedacht omgezet naar een werkwijze speciaal voor de communicatie door de ondernemingsraad.

Als OR voel je je soms een roepende in de woestijn. Hoe bereik je de collega’s op een doeltreffende manier? Tijdens OR-trainingen geef ik altijd het voorbeeld hoe de rijksoverheid met Postbus 51 probeert om jongeren in een probleemwijk te bereiken. Dat is zo ongeveer de ondernemingsraad die zijn notulen op intranet plaatst. Dit werkt dus niet. Maar als je geloofwaardige buurtvaders of -moeders hebt die de boodschap van de overheid steunen, maar ook de pappenheimers kent…dan is er opeens wel een goede ingang. Als OR zit je in dezelfde handige positie. Je snapt/steunt de veranderingen in de top en je kan een goed gesprek voeren met je directe collega’s. Je bent als OR-lid geloofwaardiger voor je collega’s vergeleken met het management.

Verplichte communicatie ondernemingsraad

In de Wet op Ondernemingsraden  staan nauwelijks verplichtingen over de communicatie door de OR.  Lees hiervoor deze blog over de minimale verplichte communicatie.

  1. OR-reglement (met interne werkwijze en organisatie verkiezingen),WOR artikel 11
  2. Het jaarverslag , agenda’s en verslagen van de OR-vergadering, WOR artikel 14
  3. De agenda en het verslag van het overleg met de bestuurder moeten verspreid worden. De OR en de bestuurder moeten afspraken maken over de vorm van publicatie en hoe er met de geheimhouding moet worden omgegaan. WOR artikel 23 a lid 5.

Aan de slag met de 5xzetelmethode

Ga vooral aan de slag en hou vol. Het duurt een half jaar (minimaal 4 vragenrondes) om het netwerk echt actief te krijgen. Dus stel mondeling een relevante vraag aan 5 collega’s waar je een goed informeel contact mee hebt. Ik geef je twee voorbeelden in onderstaande video:

https://vimeo.com/645496028

Meer hulp nodig?

In een training Training succesvol contact met collega’s of begeleidingstraject kan ik de methode samen met je ondernemingsraad opzetten.

Of maak direct een afspraak via dit contactformulier.

 

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap