Training boeiende functie voorzitter ondernemingsraad

stuurkunsten voorzitter ondernemingsraad mvmz

Voorzitter van de ondernemingsraad: het is een boeiende functie met veel facetten. Daarom is er regelmatig vraag naar een training voor de voorzitter van de ondernemingsraad. Zo is de voorzitter de spil in de communicatie met de bestuurder, de toezichthouder en andere stakeholders. Ook naar de collega’s is de voorzitter het boegbeeld van de medezeggenschap.

In de OR zelf is de voorzitter de teamcoördinator: degene die erop let dat iedereen meedoet. En, ook niet onbelangrijk; die stimuleert dat de OR daadwerkelijk doet wat de OR-leden met elkaar hebben afgesproken.

Het is een hele verantwoordelijkheid. Hoe houd je koers? Het OR-voorzitterschap kan een eenzame functie zijn. Soms overkomen je zaken waar je mee kan worstelen. Lees bijvoorbeeld deze eerder blog Geheimhoudingsplicht alleen voor voorzitter van ondernemingsraad?

Kortom de functie vraagt om competenties of vaardigheden die je wellicht nog niet eerder nodig had. Om OR-voorzitters te ondersteunen in deze veelzijdige en uitdagende functie organiseert de Maatschap voor Medezeggenschap (MVMZ) een speciale training voor de voorzitter van de ondernemingsraad. 

Gelukkig sta je er niet alleen voor. Met de vicevoorzitter, (ambtelijk) secretaris en andere leden van het dagelijks bestuur regel je samen de aansturing. Ook dat is soms een uitdaging en daarom is een online DB-analyse onderdeel van het programma:

Training voorzitter Ondernemingsraad

Samen met maximaal 14 andere (vice)voorzitters volg je een traject van een half jaar. Het is een mix van:

  • Online kennisoverdracht. Ook de andere leden van het dagelijks bestuur van de OR kunnen deze online kennismodule volgen
  • Trainingsdag op locatie met veel oefenen en ervaringen uitwisselen met andere (vice) OR-voorzitters
  • Daarna is er driemaal begeleide intervisie op een locatie nabij Utrecht CS. Er is een optie om de intervisie te verlengen.
  • Helpdesk voor tussentijdse vragen

Een goed Nederlands woord bestaat niet, maar juist de mix is dus Blended learning.

Na de training weet je koers te houden

Je hebt inzicht, je krijgt instrumenten en je werkt onder begeleiding aan:

  • Sturen op de interne werkwijze OR
  • Teamwerk binnen de OR en het dagelijks bestuur van de OR
  • Netwerk van stakeholders
  • Het veilig uitbouwen van informeel overleg
  • Omgaan met weerstanden
  • Collegiaal netwerk met andere voorzitters

Je kan op ieder gewenst moment instappen in het traject. Neem CONTACT op om alle wensen en mogelijkheden te bespreken.

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap