Duurzaam ondernemen rol van de OR 

Duurzaam ondernemen staat steeds vaker hoog op de agenda…bij de bestuurder. Maar ondernemingsraden hoor ik er nog niet veel over. Toch is het voor strategisch beleid belangrijk, ook voor ondernemingsraden. Waarom? Niet of onvoldoende verduurzamen zal op de langere termijn de onderneming kwetsbaar maken. En verduurzamen gaat niet alleen over milieu, maar ook over duurzaam personeelsbeleid. Dus dit gaat over de impact op de organisatie, mensen en het milieu.

Europese richtlijn

Grote ondernemingen zijn op grond van de zogenaamde CSRD namelijk vanaf uiterlijk 2025 verplicht om jaarlijks te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. In dit artikel lees je wat CSRD inhoudt en hoe de OR hiermee zijn voordeel kan doen.

CSDR is de afkorting van de Corporate Sustainability Reporting Directive. Dit is een Europese richtlijn die alle grote ondernemingen verplicht om uiterlijk vanaf 2025 te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Een bedrijf is “groot” als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:

– Meer dan 250 medewerkers
– Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
– Meer dan 20 miljoen euro op de balans

De CSRD is onderdeel van de Europese ‘Green Deal’, waarmee de EU-landen zich hebben verbonden om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Tot nu toe zijn veel ondernemingen slechts verplicht om over financiële zaken te rapporteren. Nu komt daar dus de verplichting bij om te rapporteren over de impact van de activiteiten van het bedrijf op mens en milieu.

De bedoeling van de CSRD is om de transparantie te vergroten over de inspanningen en -resultaten van bedrijven als het gaat om duurzaamheid. Dit is van belang voor consumenten, klanten maar ook spaarders en beleggers, die bedrijven beter met elkaar kunnen vergelijken en beter kunnen inschatten wat de risico’s zijn van het beleggen.

Duurzaam ondernemen via het personeelsbeleid

Bovendien is het de bedoeling dat werknemersvertegenwoordigers en vakbonden door de rapportages beter in staat zijn om deel te nemen aan de ‘sociale dialoog’. Duurzaam ondernemen gaat dus niet alleen in op milieuaspecten, maar ook op sociale factoren. Dus hier zit een duidelijk aanknopingspunt voor de ondernemingsraad.

Want dit betekent dat ondernemingen in de rapportage in moeten gaan op de naleving van sociale aspecten, zoals gelijke kansen voor iedereen en gelijke arbeidsvoorwaarden. Er moet worden gerapporteerd over gendergelijkheid, ning voor gelijkwaardig werk, de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Daarnaast moet worden gerapporteerd over bijvoorbeeld inclusie van personen met een handicap en over de door de onderneming genomen toegankelijkheidsmaatregelen. Dit is dus min of meer een uitbreiding van het sociaal jaarverslag.

Wat staat er in de WOR?

Het duurzaamheidsverslag moet voldoen aan een aantal standaarden. Dit verslag wordt straks gecontroleerd door een accountant waardoor de informatie die een onderneming aanlevert ook onderbouwd moet worden.

Denk bijvoorbeeld aan investeringen die leiden tot verduurzaming van gebouwen, productieprocessen en ook op kleinere schaal worden maatregelen genomen om de impact op mens en milieu te verkleinen. Dus hier zit ook een aanknopingspunt voor de OR.

Stappenplan voor OR

  1. Zet het op de agenda voor de halfjaarlijkse algemene gang van zaken bespreking en vraag welke adviesaanvragen mogelijk aan de orde zijn. Kortom bespreek het vooral tijdens de ne gang van zaken 
  2. De OR heeft een adviesrecht op grond van art. 25, lid 1, L van de WOR. Dat is een uitgebreider adviesrecht dan normaal; de OR kan zijn advies geven over het hele beleid. Dat geeft veel mogelijkheden om invloed uit te oefenen.
  3. Informatierecht over de CSRD rapportage inclusief elementen van het sociaal jaarverslag
  4. nvesteringen om te verduurzamen kunnen misschien qua bedrag niet belangrijk zijn, maar mogelijk wel via adviesrecht over een maatregel om te zorgen voor milieu.

Visie van de OR

  • Wat verstaat de OR onder duurzaamheid?
  • Wat zijn de laatste trends op het gebied van duurzaamheid?
  • Hoe wordt het businessmodel van ons bedrijf beïnvloedt door een duurzaamheidsstreven? Moeten we op andere manier gaan werken? Moeten onze producten worden aangepast? Moeten we andere leveranciers zoeken? En wat betekent dit voor voor de werkzaamheden en eventuele opleidingen van medewerkers?
  • Neem ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers zelf mee in de discussie, creatief uitstapje.

tabel beleid duurzaam inzetbaarheid MVMZ

Kortom

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker. Daarom is het handig om informatie op te vragen. Misschien is niet altijd direct duidelijk of het adviesrecht van de ondernemingsraad aan de orde is, maar er is in ieder geval een extra mogelijkheid om te benutten. De CSRD-rapportage geeft de OR immers inzicht over de impact op organisatie, mens en mileu.

 

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap