Regelmatig komen er nieuwe leden in de ondernemingsraad. Natuurlijk wil een nieuw lid snel en goed starten. De gangbare suggestie is:
- “kijk maar even hoe het loopt en dan kan je vanzelf mee gaan doen”. OF
- “we gaan volgend jaar op training”
Op zich is dit geen rare gedachte. Het duurt inderdaad wel een jaar voordat je als nieuw OR-lid begrijpt “hoe de hazen lopen”.
Maar let op: te vaak verlaten – aanvankelijk enthousiaste – collega’s vroegtijdig de OR weer. Of de inzet is minder dan aanvankelijk verwacht. En dat is natuurlijk juist echt jammer.
Lees deze blog van MVMZ over het nut en de noodzaak van een goed inwerkprogramma.
Goed starten als nieuw OR lid…wacht niet te lang
Als OR ben je verzekerd van een gemotiveerd nieuw OR-lid. Heerlijk! Collega’s denken er echt goed over na om zich kandidaat te stellen. Het is daarom een gemiste kans om die energie en motivatie niet direct te benutten. Dit is vooral een rol voor de voorzitter, (ambtelijk) secretaris. Wachten tot de eerstvolgende training pakt soms goed uit, maar wat als de meeste OR-leden de uitleg van de wet op de ondernemingsraden al een paar keer gehad hebben?
Bovendien lijken er voor nieuwe leden wel allerlei ongeschreven regels. Wat zeg je tegen je collega’s en de bestuurder…of wat zeg je juist niet.
Daarom is het wijs om nieuwe OR-leden te stimuleren direct aan de slag te gaan. Bekijk de folder voor de individuele mogelijkheden voor een nieuw ingestroomd OR-lid.
Online inwerkprogramma nieuw samengestelde OR
Voor wie geschikt?
- Als je nieuw bent in de OR en de overige leden meer WOR-kennis hebben
- Je hoeft geen vooropleiding te hebben
- Je wilt weten wat de rechten en plichten zijn en je nu nog af en toe twijfelt over wat te doen of te zeggen.
Wat leer je?
- De vijf belangrijkste rechten van een OR toegesneden op jouw organisatie. De wet is namelijk heel breed. De Wet geldt voor een grote organisatie als Philips, maar ook een kleine stichting. Hoe geldt de wet voor jouw organisatie?
- Het verschil tussen advies- en instemmingsrecht herkennen
- De wettelijke en praktische tips om als OR invloed te krijgen
- Je leert de do’s en dont’s speciaal voor een nieuw OR-lid.
- Bijvoorbeeld over de urenvrijstelling,
- wat zeg je tegen de bestuurder of je collega’s….
Je leert in 5 uren hoe je goed aan de slag kan gaan en hoe je snel lid wordt van het OR-team. Want dat is de basis.
Wees gerust: de wettekst in plaatjes in plaats van droge wettekst
De gortdroge wettekst WOR is geen pretje om door te nemen. Het is een mooie wet, maar de termen zijn bedoeld voor allerlei soorten organisaties. Dus het is soms moeilijk te begrijpen. Zo komt het woord “reorganisatie” niet eens voor in de Wet op de Ondernemingsraden. Vreemd hè? Uitleg over het hoe en waarom is dus echt nodig.
Maatschap voor Medezeggenschap heeft het in beeld gebracht met vijf afbeeldingen en nu dus ook op video! Stapsgewijs begrijp je de WOR en weet je waar je wat kan vinden.
De online module bevat vier video’s:
- Begrippen, faciliteiten en de bedoeling van de WOR
- De vijf belangrijkste bevoegdheden
- Het spel (in de OR, met de collega’s en de bestuurder)
- Antwoorden, extra afrondende opdracht
Iedere les sluit af met drie opdrachten. De antwoorden vind je in les 4. Als je alles goed hebt doorlopen ontvang je een certificaat.
Aanschaf module voor 149* euro (excl. btw)
*kennismakingsprijs, korting gelijktijdige start ander nieuw OR-lid zelfde organisatie.
Meer weten?
Neem gerust contact op als je meer wilt weten over hoe de module werkt en wat je kan verwachten. Of kijk eerst de 3 videotips nieuw lid ondernemingsraad.