Laat er geen gras over groeien
Op 1 januari 2020 wijzigt het arbeidsrecht en is de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) een feit. Wat moet je als OR hierover weten? In deze korte blog staan de twee trends benoemd. Onderaan deze blog kan je een handig artikel downloaden (zonder e-mail adres achter te hoeven laten). MVMZ is erg van het kennis delen. Je (OR) kan ook altijd bellen voor een inhoudelijke vraag. Dit kan via Contact en dan word je teruggebeld.
Flex minder flex
De meeste wijzigingen in de WAB regelen dat de flex-medewerkers meer rechten krijgen. Zo moeten de arbeidsvoorwaarden van de payrollers gelijkwaardig zijn met die van de collega’s in vaste dienst. Heel terecht natuurlijk, maar zo vanzelfsprekend is het blijkbaar niet. Want de WAB is blijkbaar nodig. Kortom OR zorg dat discriminatie of ongelijke behandeling niet in jouw onderneming aan de orde zijn. Dit sluit aan bij de “bevorderende taak” van de OR. Zie voor de WOR-wettekst: artikel 28.
Vast minder vast
Een paar jaar geleden is de kantonrechtersformule omgezet in de transitievergoeding. Dat was al een heel groot voordeel voor de werkgever. Met de WAB gaat het mes nogmaals in de ontslagvergoeding. Hierdoor wordt het minder onaantrekkelijk voor werkgevers om vaste medewerkers te ontslaan. Onderhandelt jouw OR zelf over een sociaal plan? Let dan op dat er een overgangsregeling komt. Meer weten wanneer je als OR zelf aan zet bent en hoe je dit doet?Een trainingsdag helpt je verder: Advies bij reorganisatie inclusief sociaal plan
WAB en OR: wat is nu de balans?
De balans opmakend: de positie van flexmedewerkers en payrollers gaat er op vooruit. Het wordt daardoor voor werkgevers aantrekkelijker om vaste medewerkers in dienst te nemen (bijvoorbeeld vanwege goedkoper WW%). Met de versoberde transitievergoeding en de cumulatiegrond om te kunnen ontslaan is het voor werkgevers een lagere drempel om collega’s met een vast dienstverband te ontslaan.
Maar toch: de Nederlandse werkgever heeft nog steeds een groot risico bij het moeten doorbetalen van langdurig zieke medewerkers. Dit risico is in Nederland veel groter dan in omliggende landen.
Tot slot
Het is al met al een wet met nogal wat gevolgen. Meer weten over de diverse veranderingen zelf? Klik dan op deze link download direct een handig artikel (3 blz) over WAB en OR?
MVMZ verzorgt in 2020 al een aantal maatwerk workshops over de WAB en OR. Ook interesse: neem contact op.