Beste wensen voor 2017 

Ook voor jou: de beste wensen voor het komende jaar. Maatschap voor Medezeggenschap hoopt in 2017 bij te dragen aan de ontwikkeling van goede medezeggenschap in Nederland. In deze blog lees je de landelijke trends en wat Maatschap voor Medezeggenschap daarmee doet. Onderaan deze blog stellen we je 3 korte vragen. Reageer snel! Dan maak je kans op een verrassing!

Ontwikkelingen in de Medezeggenschap in Nederland

 1. OR’s hebben ook zelf last van een te hoge werkdruk
 2. Er zijn steeds meer flex-werkers en vrijwilligers, maar zij hebben helaas geen inspraak…
 3. Veel bestuurders en OR’s leggen de lat te laag bij het werven van kandidaten
 4. OR’s benutten lang niet de 5 dagen scholingsrecht en zij hebben meer behoefte aan eendaagse trainingen
 5. Weinig OR’s maken gebruik van het voordragen van een lid in de Raad van Commissarissen/Toezicht

Bron: SER-rapporten uit 2016 van onder andere de Commissie Bevordering Medezeggenschap

Goede voornemens van Maatschap voor Medezeggenschap

 1. Gebruik de 5 scholingsdagen ook voor een  “OR-werkdag”. Bijvoorbeeld: een recente adviesaanvraag. In de ochtend krijg je uitleg/formats en bepalen we de OR strategie. In de middag werk je aan concrete adviezen, brieven richting collega’s en bestuurder uit. Zo hoef je op je werkplek minder tussendoor te doen en dit geeft een rustig(er) gevoel. En je hebt natuurlijk de hele dag profijt van deskundige begeleiding.
 2. We hebben frisse en werkbare middelen om vrijwilligers en flex-krachten zichtbaar te maken binnen je OR. Dit kan via commissies, pilots, raadplegingen, geoormerkte OR-zetels etc.
 3. Geslaagde OR-verkiezingen houden het kan echt. Een klant meldde laatst: “hadden we jou maar eerder ontdekt”:). Een belangrijke stap is de OR-resultaten zichtbaar maken voor je collega’s.
 4. Nieuw in 2017 is het aanbod van Open Cursus Dagen voor nieuwe leden in de OR en het team van (ambtelijke) secretaris/voorzitter. Agenda MVMZ 2017
 5. De werknemerscommissaris heet nu voordrachtscommissaris en hij/zij kan de werknemersbelangen op strategisch niveau inbrengen. Met de voordracht kan de strategische invloed van de OR enorm groeien. Hoe vind je de juiste persoon, op het juiste moment? We helpen je graag in de voordracht.

We hebben drie korte vragen:

Het afgelopen jaar heb je diverse vrij lange blogs ontvangen met inhoudelijk nieuws voor OR’s. We kregen best veel respons (ook via Linkedin) en daar zijn we natuurlijk erg blij mee. Is dit ook jouw wens voor 2017?

 1. Bevalt de inhoud van de blogs en waarover moet het gaan in 2017?
 2. Bevalt de lengte van de blogs. Deze zijn tot nu toe vrij lang. Wil je het korter?
 3. Je krijgt ongeveer eens in de 6 weken een blog. Wil je er meer ontvangen?

Laat je reactie hieronder weten. Alvast reuze bedankt en wie weet ontvang je een verrassing.

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Beste Katrien,

  De beste wensen voor 2017!
  Ik vind de blogs erg interessant dus graag hiermee doorgaan. Misschien soms wat korter en bondiger omdat we al zo veel lezen 😉 . Wat mij betreft zou dit ook elke 4 weken mogen hoor.

  Groetjes,
  Wilma

  1. Dag Wilma,
   Dank je wel voor je reactie. Vanochtend heb je een langere blog ontvangen. Daarna ontvang je als het goed is wat kortere blogs. Dat is een mooie uitdaging voor 2017. Zal ik de verrassing meenemen in maart?
   Hartelijke groet,
   Katrien

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap