November Maand Medezeggenschap 2022 

Medezeggenschap is belangrijk, daar is iedereen het wel over eens. Organisaties met goede inspraak hebben een organisatiecultuur waar medewerkers graag werken. Toch blijft het broodnodig om aandacht te hebben voor de kwaliteit van de medezeggenschap. November is daarom de jaarlijkse Maand van de Medezeggenschap. Ook dit jaar is Maatschap voor Medezeggenschap erbij.

MVMZ veranderd veranderen November MZ maand 2022

November een maand Medezeggenschap vol aandacht

Een maand vol activiteiten en aandacht voor Medezeggenschap.  Kijk op de website: Informatie November MZ Maand homepage

Medezeggenschap is belangrijk

Het heel goed dat er in de hele maand november extra aandacht is voor medezeggenschap. Om wat voorbeelden te noemen. Zo zijn er aanzienlijk veel organisaties met meer dan 50 medewerkers die nog geen OR hebben. De werkdruk, het verzuim en het verloop is overal hoog en dit maakt het vinden van OR-kandidaten niet makkelijk. En een goed gevulde OR zoekt naar zichtbare en vooral ook zinvolle invloed. Kortom OR-werk is belangrijk, maar ook complex.

2022: online webinar “Veranderd veranderen”

Veranderd veranderen mvmz webinar november 22

De namen duizelen je wellicht. In een korte brainstorm kom ik op wel 25 verschillende namen voor de wettelijke woorden “wijziging in de organisatie”, zoals dit in de wet op de ondernemingsraden staat. Maar er is meer veranderd dan alleen de naam. Verandertrajecten zijn veranderd. Er is meer sprake van tussenstappen en geleidelijk veranderen. Dat geeft onzekerheiden: voor collega’s en ondernemigngsraden. Maar dit type veranderen betekent voor een ondernemingsraad ook meer kans op invloed.

Het samenspel met de bestuurder kan prima binnen de spelregels van de WOR. Wil je meer weten als Ondernemingsraad hoe je dit het beste kan aanpakken?

Bekijk deze korte video

Veranderd veranderen in jouw organisatie?

Het is zoeken naar de juiste inhoud en de juiste timing. Dat is voor een or niet altijd goed in te schatten. Wil je wel meer grip op de invloed? Maak dan een afspraak. In een orienterend gesprek bespreken we de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • workshop op maat
  • na een artikel 24 overleg
  • MVMZ als OR-adviseur
  • Onderdeel van een training

 

2021 in de November maand Medezeggenschap

Vorig jaar was ik nog heel druk bezig met het schrijven van het boek Machtig Mooie Medezeggenschap. Klik op de kaft en bekijk het inkijkexemplaar.

Boek Machtig Mooie Medezeggenschap

Het webinar in 2021 ging over de machtsbronnen die de OR zelf ook kan benutten. De bestuurder heeft dit namelijk al op orde. Nu de OR nog. Bekijk de video:

De meeste deelnemers vonden het overleg met de bestuurder niet of soms gelijkwaardig. Deze ondernemingsraden gaven aan meer te gaan doen met de beschikbare machtsbronnen.

Bekijk de video voor een korte impressie. Korte video (1,5 minuten)

Zoekt de OR naar invloed? Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek.

 

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap