Ondernemingsraden signaleren IT-problemen 

Het is echt opvallend hoe weinig ondernemingsraden op de juiste wijze betrokken zijn bij IT-ontwikkelingen. Ondernemingsraden signaleren vooral IT-problemen op de werkvloer. Dat is wel begrijpelijk, maar geen invloedrijke rol voor een ondernemingsraad. Een klagende OR…daar wordt niemand blijer van. En het kan anders.

Speciaal op ICT-vlak begeleidt Maatschap voor Medezeggenschap OR’s in samenwerking Hans Breukhoven. Diverse klanten beoordeelden deze gezamenlijke begeleiding als uitstekend. Interesse: kijk dan in deze download deze brochure: Grip op ICT voor OR’s. Je kan als OR zelf kiezen welke modules het beste aansluiten bij jullie situatie. Of neem contact op voor de mogelijkheden.

In deze blog lees je meer over de mogelijkheden om vroegtijdig betrokken te raken bij de technologische ontwikkelingen. In iedere branche gaan de ontwikkelingen erg snel. Er zijn kansen en risico’s en als OR kan je dan maar beter proberen om er snel bij te zijn.

Wat staat er in de WOR?

Er zijn veel mogelijkheden voor vroegtijdige betrokkenheid en strategische invloed. In de Wet op Ondernemingsraden (afgekort WOR) staan diverse bevoegdheden. Als je de rechten goed weet te combineren kan de ondernemingsraad vroegtijdig invloed uitoefenen op IT op de werkplek. Dat is uiteindelijk zinvoller dan alleen signaleren van IT-problemen.

# Onderwerp Omschrijving
G Overlegrecht ·       WOR 23

·       Ieder onderwerp in de onderneming mag een OR agenderen en bespreken. Door het initiatief te nemen kom je (gelijkwaardiger) aan tafel bij de bestuurder

H Informatierecht ·       WOR 31

·       Er zijn tal van ICT-documenten beschikbaar. Welke informatie is nuttig voor de OR en hoe beoordeel je deze documenten inhoudelijk? Met name investeringsbegroting is natuurlijk interessant.

I Periodieke bespreking algemene gang van zaken ·       WOR 24

·     Bij uitstek de mogelijkheid om als OR vroegtijdig betrokken te raken. Tweemaal per jaar kan de OR samen met RvT/RvC en bestuurder bespreken welke toekomstige plannen er zijn (zoals investeringen en technologische voorzieningen)

.     Vraag ook of er plannen zijn om een extern adviseur in te gaan schakelen. Deze opdrachtverstrekking moet eerst naar de OR voor advies (WOR 25.1.n)

 

J Adviesrecht ICT ·       WOR 25

·       De OR heeft adviesrecht bij belangrijke investeringen (en ICT is dit vrijwel altijd) en de technologische voorziening zelf.

K Instemmingsrecht ·       Met name de privacyaspecten in een adviesaanvraag vergen soms een aparte instemmingsaanvraag. Al snel is er namelijk sprake van een personeelsvolgsysteem.
L Bevorderende taak ·       Een belangrijk knelpunt in ICT is dat gedane investeringen en aanschaffen in de praktijk niet uitpakken zoals verwacht of beloofd. Ook de markt/klanten/omgeving verandert snel. Dit veroorzaakt vaak klachten van collega’s. Wat kan je als OR zinvol doen met deze klachten? Ook hier kan de OR een duidelijke rol pakken of juist afhouden.

Ondernemingsraden signaleren vooral IT-problemen, maar willen meer invloed op IT-strategie…

IT-problemen advies ondernemingsraad mvmzKatrien Hugenholtz (eigenaar MVMZ) organiseerde samen met de IT-expert Hans Breukhoven van Deltablue een succesvolle tweedaagse OR-training voor de OR in de verzekeringsbranche over het strategische beïnvloeden van IT-projecten en het krijgen van meer en eerdere invloed. In het eerste dagdeel telden we 14 (!) advies- en instemmingsaanvragen die de OR eigenlijk gemist had. Inderdaad ondernemingsraden sigaleren IT-problemen. Later in de training werd duidelijk hoe het ook anders kan. De training werd beoordeeld met een 9-, want de OR heeft nu zelf een mening over wat belangrijk is qua IT en waar de OR op kan gaan letten in de toekomst. Al met al een geslaagde training met concrete acties naar collega’s en de net benoemde werknemerscommissaris!

Maatschap voor Medezeggenschap en Delta Blue helpen je OR graag verder!

Neem contact op en verneem wat de mogelijkheden zijn. Of kijk op de site van Delta Blue Meer grip op ICT voor medezeggenschap.

 

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap