Controle op alcohol en drugs: hoe ver mag een werkgever gaan? 

Een Ondernemingsraad kreeg een gedragscode ter instemming voorgelegd. Na het goed doorlezen worstelde de OR met de vraag “Controle op alcohol en drugs: hoe ver mag onze werkgever gaan?”  De OR heeft uiteindelijk ingestemd. Maar wat nu? In een later rapport heeft de Autoriteit Persoonsgegevens hetzelfde beleid (bij een andere organisatie) aangescherpt. Maatschap voor Medezeggenschap tipte de OR. Lees in deze blog de achtergronden en hoe de OR te werk ging.

 

De casus: controle op alcohol en drugs

De OR kreeg in het najaar van 2016 een omvangrijke gedragscode voorgelegd. Het was een lijvig document over het omgaan met internet, de klokkenluidersregeling tot aan controle op gebruik van alcohol, medicijnen en andere drugs. De werkgever stelt een zero-tolerance-beleid voor, met onder andere:

  • Medicijngebruik verplicht melden aan je direct leidinggevenden
  • Niet meewerken aan een alcohol- en drugstest staat gelijk aan het schuldig zijn

 

Wat deed de OR?

De OR heeft de lange tekst zorgvuldig en kritisch gelezen. Voor de openstaande vragen zocht de OR ondersteuning bij Maatschap voor Medezeggenschap. We hebben het juridisch goed uitgezocht. Uiteindelijk heeft de OR een duidelijke standpunt ingenomen:

  1. De medicatie-melding (gele sticker) mag alleen via de bedrijfsarts lopen
  2. Het weigeren mee te werken aan een test om te controleren staat niet gelijk aan het daarmee schuldig zijn aan gebruik

 

Nieuw rapport Autoriteit Persoonsgegevens

Privacy checklist OR 2017 maatschap voor medezeggenschap
De noodzakelijkheidseis beschermt medewerkers

Een recent rapport gaat de Autoriteit Persoonsgegevens nog een stapje verder. Bekijk via deze link het Hele rapport maar lees vooral de conclusie blz 53. Zij omschrijven namelijk helder de noodzakelijkheidseis: de vraag is of de regeling zo generiek moet gaan over alle medewerkers en bezoekers van een werkplek. “Nee”; zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. Het schenden van de privacy mag alleen bij die personen die in de uitvoering van hun werk direct een gevaarlijke situatie kunnen veroorzaken. De “zero-tolerance” uit de casus is dus te verstrekkend. De regeling geldt nu namelijk voor alle medewerkers en ook voor bezoekers.

Extra tip: de privacywetgeving is best lastig. Daarom heeft Maatschap voor Medezeggenschap dit “vertaald” voor OR’s die zelf aan de slag willen met instemmingsaanvragen over de bescherming van persoonsgegevens. Lees dit in  Checklist Privacy en OR

 

Kortom

Maatschap van Medezeggenschap heeft de OR geïnformeerd dat zij de werkgever kunnen wijzen op de recente stand van zaken. Een werkgever zal zich bij controle op alcohol en drugs moeten houden aan deze bepalingen. Ook als de controles (nog) niet worden uitgevoerd: het beleid op papier moet kloppen met de Wet Bescherming Persoonsgegevens.  Vermoedelijk zal er een nieuwe tekst ter instemming worden voorgelegd aan de OR.

 

Service en nazorg van Maatschap voor Medezeggenschap

Wil jij ook regelmatig op de hoogte gehouden worden van actuele ontwikkelingen voor jouw OR? Download dan het gratis e-book via www.mvmz.nl en lees hoe je de invloed van je OR kan vergroten. Je ontvangt dan maandelijks een interessante blog. We vinden OR-werk belangrijk en complex en we helpen je dus graag een stapje verder.

Uit betrokkenheid met jouw OR geven we ook achteraf handige tips en informatie. Vanzelfsprekend is dit onderdeel van de service.

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap