Deel nooit het verschil 

Effectieve vragen stellen als ondernemingsraad

Voorbereidend aan de overlegvergadering bedenkt een ondernemingsraad effectieve vragen. Toch valt het resultaat soms tegen. Herken je dat woordvoerders van de ondernemingsraad zich goed hebben voorbereid, maar dat de bestuurder niet bereid lijkt mee te denken? Echter je kan de bestuurder stimuleren om actief met de OR mee te gaan denken. Hoe? Door de juiste effectieve vragen te stellen. Je leest het in deze blog van MVMZ en je vindt een download met 9 effectieve vragen.

“Deel nooit het verschil”

Effectieve vragen stellenDit is de titel van een boek van FBI-agenten die onderhandelen met ontvoerders. Hoewel het overleg met de bestuurder niet zo op het scherpst van de snede gaat was het toch leerzaam.  Want ik las over de techniek “kalibrerende vragen stellen”.

Kalibreren is het herkennen van de stemming bij de bestuurder door de non-verbale onbewuste signalen waar te nemen. Doordat je aan de buitenkant veranderingen bij een gesprekspartner waarneemt, kun je ervan uitgaan dat er ook aan binnenkant veranderingen plaatsvinden. Door effectieve vragen te stellen kan je hier op inspelen.Lees ook de blog: Hoe krijg je de bestuurder echt aan het luisteren?

Mooi verhaal

Een bestuurder zat in zwaar weer. De aandeelhouders waren ontevreden. Toch steunde de OR de directie voor 100%. Daarom tipte ik de bestuurder om in het overleg met de aandeelhouder vooral effectieve (kalibrerende) vragen te stellen. Het hielp de bestuurder te de-escaleren. Want op die manier activeer je de ander om begrip te krijgen voor je eigen standpunt. Het werkte inderdaad …

Menselijke communicatie volgens Mehrabian

De psycholoog Mehrabian stelde in 1972 dat de menselijke communicatie uit 3 componenten bestaat:

  1. 7% gesproken woorden; wat wordt er letterlijk gezegd, de inhoud, de argumenten
  2. 38% intonatie; hoe wordt iets gezegd, o.a. stemgebruik
  3. 55% lichaamstaal; houding, gezichtsuitdrukking en gebaren.

Later is onderzocht dat de % anders liggen. Maar nog steeds is het “aflezen” van je gesprekspartner essentieel om te bepalen welke effectieve vragen je het beste kan stellen.

Hoe en Wat, maar liever geen Waarom

Vragen waarmee je de bestuurder activeert -om met de OR mee te denken – beginnen met Hoe en Wat.

kalibrerende vraag ondernemingsraad

Bijvoorbeeld:

  • Hoe denk je dat collega’s reageren als we dit meedelen?
  • Wat kunnen we aanpassen wil je wel akkoord gaan met dit intiatiefvoorstel?

 

Lees 9 voorbeelden in deze gratis download

Effectieve kalibrerende vragen MVMZ 2024

Observeer zelf

Observatieformulier vergadering OR intern

Zeker grotere ondernemingsraden kunnen per toerbeurt een observator afspreken. Bekijk eens hoe actief de bestuurder luistert en reageert. Observeer ook hoe de OR deze signalen herkent en gebruikt.

OF

 

Observatieverslag van MVMZ

Als onderdeel van een coachingstraject of training kom ik observeren en maak ik een verslag. Benieuwd? Neem gerust contact op

 

 

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap