Hoezo “het is maar een OR advies?” 

OR-en zijn er in soorten en maten. De overeenkomst is dat alle OR’s zoeken naar vormen van invloed. Een goed instrument is het OR advies. Nu hoor ik je denken “hoezo, het is maar een or-advies”. Soms klopt dat, vooral als de pijlen vooral gericht worden op het overleg met de bestuurder. Maar succesvolle OR’s hebben voor het advies eerst steun gezocht en gekregen van de eigen collega’s. Daardoor staan ze sterk in het overleg.

Een mooi voorbeeld uit de zakelijke dienstverlening…

De OR krijgt een adviesaanvraag waarbij de werkzaamheden anders worden ingericht. De impact voor collega’s is enorm, want het voornemen is om de bandbreedte van de contracten open te breken. Dat houdt in dat een werkweek de ene week bijvoorbeeld 8 uren is en de andere week 32 uren. Dat is niet meer te combineren met een privéleven, zo vindt de OR. De OR en bestuurder staan lijnrecht tegen over elkaar.

De OR vindt namelijk dat er met de huidige contracten voldoende flexibiliteit te halen is, als er maar beter geroosterd wordt. Er worden verschillende enquêtes en bijeenkomsten gehouden en wat blijkt? De steun van collega’s is enorm. De OR doet een alternatief voorstel, maar dat wordt niet overgenomen. De OR adviseert voorwaardelijk de flexibiliteit onder collega’s te inventariseren. En jawel de OR had gelijk: de bestuurder gaf schoorvoetend toe dat het openbreken van contracten niet nodig blijkt.

Wat valt hiervan te leren?

  1. Haal actief aantoonbare steun op bij je collega’s, dan sta je sterker in het overleg.
  2. Vorm een duidelijke OR-mening in de vorm van OR-criteria.
  3. Probeer het links om en rechtsom, maar hou de OR-criteria vast.
  4. Stel je niet te afhankelijk op van de bestuurder, werk aan je netwerk.

Misschien lijken deze punten open deuren, maar het zijn zeker goede voornemens. Tijdens trainingen van Maatschap voor Medezeggenschap helpen we je om voor jouw  situatie de maximale invloed concreet uit te werken. Maatschap voor Medezeggenschap hielp deze klant het vormen van een visie,  met raadplegingen en uitbreiden van het (in) formeel netwerk. En met succes! Meer weten: Contact

Meer lezen?

In andere blogs lees je meer over het adviesrecht en wat je wel/niet moet delen met je collega’s.

Als je het gratis e-book download krijg je ongeveer maandelijks een interessant blog over OR die op zoek zijn naar meer invloed.

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap