Hybride werken invoeren 

Veel organisaties gaan hybride werken in 2022 formeler invoeren. Daarmee is hybride werken in 2022 een belangrijk onderwerp voor ondernemingsraden. Maatschap voor Medezeggenschap/MVMZ helpt je OR graag met deze blog. Je leest onder meer de 5 stappen die handig zijn om het goed in te richten. Ook de belastingvrije mogelijkheden ten aanzien van reiskosten en de thuiswerkvergoeding komen aan bod.

Hybride werken: wat staat er in de WOR?

De woorden “Corona” of “Hybride werken” staan niet in de Wet op de Ondernemingsraden. Toch raakt de invoering van hybride werken wel (vaak) het instemmingsrecht. Hoe dit precies zit lees je in een eerdere blog van MVMZ Hybride werken ondernemingsraad

OR aan de slag

In november las ik dit artikel en dacht direct: “Wauw dat is handig voor organisaties, maar ook voor ondernemingsraden”. Het hele artikel lees je hier Artikel van Smit M&O nov 2021.

Smit benoemt 5 stappen voor de invoering en als OR kan je bekijken waar je de invloed het beste kan benutten. Daarvoor kan je als OR het beste zelf een visie hebben en toetsingscriteria opstellen die van toepassing zijn op de nog te ontvangen instemmingsaanvraag.

Diverse vormen

Het is belangrijk om de vorm te kiezen die goed past binnen de organisatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (een combinatie van):

  1. Een % van dienstverband
  2. Groepstaken waardoor mensen gelijktijdig op het werk moeten zijn
  3. Dezelfde dag bepaalde functies
  4. Afhankelijk van de rol en taak
  5. Afhankelijk van de leerbehoefte

In de eerdere blog Hybride werken ondernemingsraad is al genoemd dat het belangrijk is dat iedereen even zichtbaar blijft voor de top. Promotiekansen en leuke projecten toebedeeld krijgen is lastig als je (te) onzichtbaar bent in de organisatie.

Hybride werken invoeren in 5 stappen

De onderstaande 5 stappen zijn behulpzaam voor je organisatie. Bespreek vooraf of de organisatie deze stappen hanteert en spreek af dat het instemmingsrecht aan de orde is voor het vaststellen de vorm van hybride werken. Dus voor stap 2. Uiteraard doe je er goed aan om al vooraf de toetsingscriteria van de OR op te stellen en te bespreken.

Figuur 1: De vijf stappen van hybride werken

Afbeelding Smit, november 2021

Thuiswerkvergoeding en onbelaste reiskosten 2022

Per 2022 wijzigen de belastingmogelijkheden zoals reiskosten en de thuiswerkvergoeding. De feitelijke regels lees je in het belastingplan thuiswerkkostenvergoeding van het nieuwe kabinet.

Nu vallen primaire arbeidsvoorwaarden niet onder het instemmingsrecht. Toch hebben veel ondernemingsraden wel met de wijziging in de bedrijfsregels te maken. Zeker als er geen cao is waarmee de regels doorwerken in de individuele arbeidsovereenkomst. Dan klopt de bestuurder vaak aan bij de OR. Verdiep je goed in deze andere verantwoordelijkheid van de OR. Bekijk hoe MVMZ je hierbij kan helpen. Advies bij onderhandeling primaire arbeidsvoorwaarden

Voor de reiskosten geldt dat de werkgever drie mogelijkheden heeft:

  1. Mobiliteit medewerkers inschatten (risico naheffing)
  2. Met werknemers vast aantal dagen afspreken en vergoeden
  3. Werkelijke kilometers vergoeden

In deze link vind je  informatie combinatie vergoedingen en effect voor medewerkers.

Tot slot

Wil je hulp bij het vergroten van de OR invloed bij de invoering van de regelingen die hiermee te maken hebben? Dat kan op allerlei manieren.

Neem gerust contact op, dan bespreken we de mogelijkheden. Tot dan!

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap