November Maand Medezeggenschap

November Maand Medezeggenschap MVMZ

Medezeggenschap is belangrijk, daar is iedereen het wel over eens. Organisaties met goede inspraak hebben een organisatiecultuur waar medewerkers graag werken. Toch is het broodnodig om aandacht te hebben voor de kwaliteit van de medezeggenschap. Want het goed organiseren van medezeggenschap is complex. November is voortaan de Maand van de Medezeggenschap: een goed initiatief.

In deze blog van MVMZ  lees je waarom. Op de website  Informatie November MZ Maand zie je in de agenda de aankondiging van een gratis workshop op 29 november 2022. In deze blog lees je meer over het programma: “gelijkwaardig overleggen: benut ook alle machtsbronnen”.

November een maand Medezeggenschap vol aandacht

Een maand vol activiteiten en aandacht voor Medezeggenschap.  Kijk op de website: Informatie November MZ Maand homepage

Aandacht voor Medezeggenschap is belangrijk

Het heel goed dat er in de hele maand november extra aandacht is voor medezeggenschap. Zo zijn er aanzienlijk veel organisaties met meer dan 50 medewerkers die nog geen OR hebben. De werkdruk is hoog en het vinden van kandidaten is daarom niet makkelijk. En organisaties met een goed gevulde OR zijn vaak zoekend naar zichtbare en vooral ook zinvolle invloed. OR-werk is belangrijk, maar ook complex.

MVMZ stimuleert ondernemingsraden gelijkwaardig te overleggen. Bekijk de voorstelvideo op https://mvmz.nl

Workshop: Benut jouw OR alle 8 de machtsbronnen?

Gelijkwaardigheid in het overleg met de ondernemer is nodig wil de mening van de OR serieus genomen worden. Om gelijkwaardig te overleggen is het interessant om eens te kijken naar de 8 machtsbronnen.

8 machtsbronnen mvmz gelijkwaardig overleggen 1

Een bestuurder zit niet voor niets aan de top. Zij/hij benut ongetwijfeld alle 8 de machtsbronnen.

Denken in termen van machtsbronnen is essentieel. Je praat als OR niet langer als werknemer, maar de hierarchie voel je vaak toch nog. Uit een peiling op Linkedin bleek dat bijna de helft van alle OR-leden deze ongelijkwaardigheid ervaren. Dat is zonde, want het is niet goed voor de daadwerkelijke invloed en het is niet nodig. De Wet op de Ondernemingsraden geeft de OR namelijk ook de mogelijkheid om ze alle 8 te benutten.

Uitkomst workshop

De meeste deelnemers vinden het overleg met de bestuurder niet of soms gelijkwaardig. Deze ondernemingsraden gaven aan meer te gaan doen met de beschikbare machtsbronnen.

Bekijk de video voor een korte impressie. Korte video

Wil je OR een machtsbronnen-check?  contact.

In 2022 was MVMZ weer van de partij. Ditmaal met het thema “veranderd veranderen”. November Maand Medezeggenschap 2022

 

Vond je dit interessant? Klik dan op de knoppen hieronder om het te delen met je netwerk. En laat hieronder een reactie achter!

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Neem contact met me op!

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Klik hier om hieronder een reactie achter te laten

Geef een reactie: