Zitting en uitspraak Ondernemingskamer 

Na de zitting bij de Ondernemingskamer is het wachten…De uitspraak van de Ondernemingskamer is meestal 6 tot 8 weken na de zitting. In deze blog lees je het vervolg: hoe verloopt een zitting?

Wat er aan vooraf ging…

De ondernemingsraad van het secretariaat van de Gezondheidsraad is in beroep gegaan. Hoe spannend dat is en hoe dat in zijn werk gaat kan je lezen in de vorige blog van MVMZ in beroep bij de Ondernemingskamer.

Uitspraak ondernemingskamer mvmz

De openbare zitting bij de Ondernemingskamer is in het Paleis van Justitie, te Amsterdam. Op donderdagen zijn er meerdere zittingen gepland en in ons geval liep de vorige zitting uit.

En dan sta je daar dus wat onwennig te wachten in de hal van het gerechtsgebouw. Zie de foto hiernaast. Daar sta ik (rechts) samen met drie advocaten van Sprengers Advocaten.

Wat je niet ziet is dat er veel belangstelling was van directe collega’s en van leden van de departementale ondernemingsraad (DOR) van het ministerie van VWS. Hun aanwezigheid was voor de ondernemingsraad een zeer welkome steun.

Een dik half uur later dan gepland mochten we naar binnen. Wil jij (samen met jouw OR) ook een keer een zitting bijwonen? Dat is echt een aanrader en het is openbaar. Het is heel interessant om naar een OR-kwestie te gaan. Kijk eens op de agenda OK

De zitting in 4 stappen:

  1. De advocaat van de OR startte met de pleitnota. In een half uur werden de essentiële kwesties benadrukt. De ondernemingsraad had vijf gronden om in beroep te gaan. In de zitting werden de drie belangrijkste herhaald.
  2. Vervolgens kreeg de voorzitter van de OR de gelegenheid om de mening van de OR kort toe te lichten. Ondanks alle zenuwen ging dit uitstekend. In 2 minuten benadrukte de OR zijn standpunt: deze reorganisatie is geen oplossing voor het probleem (integendeel). Bovendien was de motivering slecht en de personele gevolgen zijn niet beperkt gebleven, terwijl dit wel afgesproken was.
  3. De landsadvocaat kon vervolgens via de pleitnota de mening van de Staat verwoorden.
  4. Tussendoor stelden de rechters diverse vragen.

Uit deze vragen was op te maken dat de rechters zich grondig hadden voorbereid.

Uitspraak ondernemingskamer …helaas

De advocaten ontvangen de uitspraak van de ondernemingskamer. Wat blijkt: de OR heeft zijn zaak niet hard kunnen maken. Van tevoren was wel bekend dat de “marginale toetsing” van de Ondernemingskamer niet gemakkelijk is. De rechters gaan immers terecht niet op de stoel van de bestuurder zitten. Toch is het een grote tegenvaller voor de OR. De OR maakte bezwaar tegen de motivering en zorgvuldigheid van de adviesaanvraag. Toch waren de bezwaren niet voldoende om het voorgenomen besluit als onredelijk te bestempelen.

Enquêterecht

Ook voor de procedure van het enquêterecht gaat de OR naar de Ondernemingskamer. Het is niet erg bekend bij ondernemingsraden. Daarom: lees er meer over in deze blog https://mvmz.nl/enqueterecht-als-bovenwettelijke-bevoegdheid/

Contact

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

 

 

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap