Adviesrecht nieuwe bestuurder 

Als de overlegpartner wisselt heeft de OR adviesrecht bij de benoeming van de nieuwe bestuurder. Dit staat omschreven in artikel 30 WOR. De OR heeft een ander adviesrecht bij belangrijke organisatorische veranderingen (artikel 25 WOR). Soms raken de beide bevoegdheden elkaar, bijvoorbeeld als tegelijkertijd de topstructuur van de organisatie wijzigt. Wanneer dit aan de orde is lees je in de blog van MVMZ. Verder lees je hoe de OR via het adviesrecht waardevolle rol heeft bij de wisseling van de bestuurder.

Adviesrecht benoeming bestuurder

De OR heeft adviesrecht over het ontslag en/of de benoeming van de bestuurder. Dit staat omschreven in artikel 30 WOR wettekst. Het adviesrecht bij het voorgenomen ontslag van de huidige bestuurder gaat vaak aan de OR voorbij. Soms is het natuurlijk echt een vrije keuze van de bestuurder. Soms is er ook wat druk vanuit de toezichthouder. Meestal wordt dan “in goed overleg” een vertrekregeling afgesproken. Heel veel zin heeft het adviesrecht in dit stadium niet meer.

De adviesprocedure bij de benoeming van de nieuwe overlegpartner is wel uitermate relevant. De persoon in kwestie is bepalend voor de toekomst van de organisatie en het welzijn van werknemers. Er zijn verschillende partijen en er spelen verschillende belangen. Het is belangrijk dat je als OR goed beslagen ten ijs komt.

Vroegtijdig: er moet wat te kiezen zijn

adviesrecht bestuurder vroegtijdig MVMZVroegtijdige betrokkenheid van de OR is ook bij dit adviesrecht van groot belang. Dit houdt in dat de OR invloed moet kunnen hebben op de vereiste “harde” en gewenste “zachte” functie-eisen, de selectieprocedure en dat de OR een keuze moet hebben in de laatste ronde. Alleen op het einde een “klik-gesprek” hebben om te kijken of de reeds gekozen kandidaat wel oog heeft voor de medezeggenschap is dus niet de bedoeling.

Er zijn verschillende momenten van invloed voor de OR:

  • voorgenomen besluit vertrek (adviesrecht ontslag?)
  • bepaling procedure benoeming nieuwe bestuurder
  • functie-eisen
  • selectieproces

Tip 1: advies niet rechtstreeks naar toezichthouder…

Als OR doe je er goed aan om regelmatig contact te hebben met de toezichthouder. Zij ontslaan en benoemen de bestuurder. Als de bestuurder ontslagen is zou je denken dat je het OR-advies rechtstreeks naar de toezichthouder stuurt. Maar dit is eigenlijk niet de bedoeling. Er zal een tijdelijke waarneming zijn en die partij stuurt het OR-advies door naar de Raad van Toezicht of de Raad van Commissarissen.

Tip 2: stijl van leiding geven

Veel ondernemingsraden zoeken naar hun rol als het gaat om signalen van sociale onveiligheid. Je kan als OR wellicht meer dan je denkt: De OR is er niet voor individuele kwesties! Waar of niet waar? De aanspreekcultuur wordt in grote mate bepaald door “de toon aan de top”. Dus bij de werving van een nieuwe bestuurder kan de OR zijn moment van invloed pakken. Heel relevant. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit dit artikel NRC.

Combinatie met adviesrecht topstructuur

Is de bestuurder ontslagen? Dan is het opletten geblazen. Blijkbaar rommelt het aan de top. Dit kan een aanleiding zijn om de topstructuur gelijktijdig te willen wijzigen. Als dit het geval is heeft de OR recht op een separate adviesaanvraag via artikel 25 lid 1.e WOR wettekst.

Voorbeelden

In een inkooporganisatie waren er al tijden problemen met de WOR-bestuurder. Met de andere directeur kon de OR veel beter overweg. Maar helaas vertrok deze persoon, twee kapiteinen op het schip, dat ging blijkbaar niet goed. Al snel bleek dat de vacante plek niet ingevuld zou gaan worden. De OR vroeg direct om een adviesaanvraag voor een belangrijke wijziging van de bevoegdheden in de organisatie.

De bestuurder van een kinderopvangorganisatie werd ontslagen door de Raad van Toezicht. De bestuurder vocht tevergeefs zijn ontslag aan. In die tussenliggende periode werd het management gevraagd om na te denken over een andere taakverdeling. Ook hier vroeg de OR om een separate adviesaanvraag.

Meer weten

Wil je meer weten hoe je invloedrijk kan adviseren over organisatiewijzigingen? Lees dan vooral deze blog Adviesrecht bij een reorganisatie: hoe krijg je maximale invloed? Of lees de blog Invloedrijk advies ondernemingsraad

Het is soms best ingewikkeld om te weten “hoe de hazen lopen” en waar je als OR goed aan doet. Neem gerust contact op.

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap