Maak keuzes en vergroot zo de invloed van de ondernemingsraad 

Herken je de volgende situatie? Aan het begin van het jaar heeft de ondernemingsraad het jaarplan van de organisatie bekeken. Er waren duidelijk een paar onderwerpen die je OR echt belangrijk vond. De OR heeft deze onderwerpen tot prioriteit gekozen. Nu een half jaar later lijkt alles toch wat te verwateren. De agenda wordt vooral bepaald door de onderwerpen die de bestuurder aandraagt. Doorbreek dit patroon: maak keuzes en vergroot zo de invloed van de ondernemingsraad. Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Dat valt reuze mee: lees in deze blog wat je kan zelf kan doen. Over het niet afwachten kan je ook meer lezen in het gratis e-book van Maatschap voor Medezeggenschap.

Waarom is het maken van keuzes zo moeilijk?

Prioriteren vergroot invloed van de ondernemingsraad

Er zijn zo enorm veel onderwerpen waar de ondernemingsraad (formeel) iets over te zeggen heeft. Feitelijk alles wat er in de onderneming gebeurt. Voor iedere ondernemingsraad is dit te veel. Daarom kiezen de meeste ondernemingsraden vaak wel, maar deze keuze consequent volhouden is lastiger. Het loslaten en echt niet doen is een enorme lastige hobbel.

In deze blog lees je meer over het waarom-wanneer-wie-hoe-wat en waar.

Met een handig keuzeschema helpt Maatschap voor Medezeggenschap je verder. Hiermee combineer je de onderwerpen die de bestuurder aankondigt met de onderwerpen die je ondernemingsraad belangrijk vindt.

Wanneer kan je handig kiezen?

Er zijn twee momenten in het jaar erg handig. Bijvoorbeeld in het voorjaar en najaar, tijdens de periodieke bespreking van de algemene gang van zaken. In de wet op ondernemingsraden staat namelijk het volgende:

Artikel 24 lid 1 In de overlegvergadering wordt ten minste tweemaal per jaar de algemene gang van zaken van de onderneming besproken. De ondernemer doet in dit kader mededeling over besluiten die hij in voorbereiding heeft met betrekking tot de aangelegenheden als bedoeld in de artikelen 25 en 27. Daarbij worden afspraken gemaakt wanneer en op welke wijze de ondernemingsraad in de besluitvorming wordt betrokken.

Vooral de oranje tekst is super handig en weinig ondernemingsraden weten dit concreet te benutten. De bestuurder geeft dus twee keer per jaar een lijst met onderwerpen die voorgelegd gaan worden. Het kiezen ligt voor het oprapen: maak als OR keuzes en vergroot zo de invloed van de ondernemingsraad.

Wie doet wat in de OR?

Het kiezen van de prioriteiten van de ondernemingsraad doe je bij voorkeur samen, als gehele ondernemingsraad. Hierdoor kies je duidelijk waar je als OR-team voor staat. Na het kiezen kan je (in groepjes) aan de slag. Dit kunnen commissies zijn of ad-hoc werkgroepen. Lees ook de blog: Blindelings vertrouwen of dunnetjes overdoen. Neem per half jaar niet meer dan 2 onderwerpen die zo belangrijk zijn dat je vroegtijdig invloed gaat uitoefenen.

Hoe kies je?

Als ondernemingsraad is het belangrijk om eerst voor jezelf helder te hebben wanneer een onderwerp belangrijk is of niet. De onderstaande vier factoren spelen hierbij een rol:

In hoeverre heeft het onderwerp:

  1. Impact op collega’s: Nauwelijks impact (= 1 punt) en arbeidsvoorwaarden = (max. 3 punten)
  2. Hoeveel collega’s raakt het: Nauwelijks (= 1 punt) tot allemaal (= max. 3 punten)
  3. Formele OR-bevoegdheid: Overlegrecht (=1 punt) tot (advies of instemming = 3 punten)
  4. Risico organisatie: nauwelijks (= 1 punt) tot bedreiging voortbestaan binnen 3 jaar (= max. 3 punten)

Inventariseer alle onderwerpen die de ondernemingsraad zelf wil aankaarten. Weinig ondernemingsraden nemen echt het heft in eigen handen door initiatiefvoorstellen te doen. Toch is het zeker de moeite waard. Maak keuzes en vergroot zo de invloed van de ondernemingsraad. Als OR laat je met een initiatief echt je eigen visie en mening zien. Daarnaast zijn er de onderwerpen die de bestuurder aankondigt. Zet deze onder elkaar en scoor ieder onderwerp op de bovenstaande factoren. Door de getallen te vermenigvuldigen komt er vanzelf een ordening uit wat de OR al dan niet belangrijk vindt…:).

Deze methode lijkt feitelijk op hoe Arbo-diensten de Risico’s inventariseren en prioriteren. Beter goed geleend dan slecht bedacht…

Download het keuzeschema. Voor hulp of toelichting bel of mail met Katrien Hugenholtz

Wat laten we los?

Nu komt de lastigste stap. Doe bepaalde onderwerpen niet…meer.  Als het goed is komt uit de bovenstaande rekenmethode helder naar voren waar je de prioriteit zou moeten leggen als OR. Wat er onder aan het lijstje bungelt moet je als OR gewoon niet meer oppakken.

maak keuzes invloed ondernemingsraad maatschap voor medezeggenschap

Onderwerpen die er een beetje tussenin eindigen kan je proberen af te handelen tijdens 1 of maximaal 2 vergaderingen. Vorm in de eerste vergadering een beeld door informatie te verzamelen en het probleem helder te hebben. Formuleer in de tweede vergadering direct een reactie.

Onderwerpen die hoog scoren vragen om een actievere houding van de OR zelf. Vaak wacht je als Ondernemingsraad totdat je meer informatie hebt ontvangen. Helaas, dan kan je de OR-invloed vergeten. Bedenk zo snel mogelijk wat je als OR belangrijk vindt als het besluit straks genomen wordt. Vertel deze voorwaarden zo snel mogelijk aan de bestuurder. Kijk hoe je na keuzes de OR-invloed vergroten kan. Hierdoor beïnvloedt de OR de besluitvorming die plaatsvindt in het management.

Een MVMZ-werkdag: van goed idee naar blijvend resultaat

Maatschap voor Medezeggenschap helpt je ondernemingsraad graag verder. Bijvoorbeeld tijdens een werkdag waarin je ondernemingsraad actuele en relevante informatie krijgt over de gekozen onderwerpen. In de middag werk je direct aan het vergroten van je invloed. Kortom hoe kan je het kiezen van de belangrijkste OR onderwerpen ook echt de invloed van de OR vergroten. Kijk op dit voorproefje: na keuze invloed vergroten

 

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap