Uitspraak rechter arbeidsvoorwaarden Jumbo 

Regelmatig krijgt Maatschap voor Medezeggenschap (MVMZ) een vraag van een Ondernemingsraad die meepraat over primaire arbeidsvoorwaarden. Soms is een overleg al gestart zonder dat de OR zelf goed weet welke extra spelregels gelden. Deze aanvullende afspraken zijn belangrijk, want de Wet op Ondernemingsraden regelt hier niets over.  Ook is niet helder wat de formele positie van een ondernemingsraad is.

Uitspraak Jumbo: AVR (OR) of cao (vakbonden)

Wat dat betreft is de uitspraak van de rechter over de arbeidsvoorwaarden bij Jumbo en de rol van de centrale OR interessant: uitspraak rechter Jumbo. Belangrijk om te weten is dat een akkoord tussen de OR en de bestuurder niet automatisch doorwerkt in de individuele arbeidssovereenkomst. De bestuurder en de centrale Ondernemingsraad hebben samen onderhandeld over een Arbeidsvoorwaarden Regeling (AVR) ter vervanging van de cao. In de situatie van Jumbo zijn alle medewerkers blijkbaar individueel gevraagd de overeenkomst (AVR) te ondertekenen. Maar nu blijkt dat uit de uitspraak dat de werkgever de cao niet correct had opgezegd.

In deze blog lees je vooral over het juridisch vacuüm. Voor meer informatie kan je doorklikken op de links.

Mag het of mag het niet?

Een ondernemingsraad mag zelf aanvullende afspraken maken met de bestuurder. Dat staat keurig geregeld in artikel 32 van de Wet op Ondernemingsraden. Er staat geen lijstje van “verboden”. Dus waarom niet over arbeidsvoorwaarden, zou je denken. Toch is hier het laatste nog niet over gezegd. Vakbonden vinden dat dit in strijd is met de CAO-wet. Daar is, ook met deze uitspraak, het laatste nog niet over gezegd. Partijen zijn het niet met elkaar eens. Maatschap voor Medezeggenschap houdt het voor je in de gaten!

Los van de juridische kwestie is het toch aan de orde van de dag. Regelmatig krijgt een OR een verzoek om mee te praten, in te stemmen of te overleggen. Dat is complex en het is belangrijk om daar goede aanvullende afspraken over te maken voordat je OR dit overleg gaat voeren.

De onderhandelpositie van een OR is echt een andere dan die van vakbonden. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om je onderhandelpositie zo te verstevigen dat je goed aan tafel komt te zitten.

Neem gerust contact op als je hierover meer wilt weten. Een gratis vraag stellen kan altijd

Hieronder zie je met diverse links aanvullende informatie:

 

 

 

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap