Voorzitter ondernemingsraad boeiende functie 

Voorzitter van de ondernemingsraad: Hoe houd je koers? Het is een hele verantwoordelijkheid. Het is een boeiende functie met veel facetten. Zo is de voorzitter de spil in de communicatie met de bestuurder, de toezichthouder en andere stakeholders. Ook naar de collega’s is de voorzitter het boegbeeld van de medezeggenschap.

In de OR zelf is de voorzitter de teamcoördinator: degene die erop let dat iedereen meedoet. En, ook niet onbelangrijk; die stimuleert dat de OR daadwerkelijk doet wat de OR-leden met elkaar hebben afgesproken.

Het OR-voorzitterschap is soms een eenzame functie. Soms overkomen je zaken waar je mee kan worstelen. Lees bijvoorbeeld deze eerder blog Geheimhoudingsplicht alleen voor voorzitter van ondernemingsraad?

Kortom de functie vraagt om competenties of vaardigheden die je wellicht nog niet eerder nodig had. Om OR-voorzitters te ondersteunen in deze veelzijdige en uitdagende functie organiseert de Maatschap voor Medezeggenschap (MVMZ) een Trainingstraject van een half jaar.

Trainingstraject voor (beginnende) voorzitter Ondernemingsraad

Samen met maximaal 12 andere voorzitters volg je een traject van een half jaar. Het is een mix van:

  • online kennisoverdracht. Ook de andere leden van het dagelijks bestuur van de OR kunnen deze online kennismodule volgen
  • Trainingsdag op locatie met veel oefenen en ervaringen uitwisselen met andere OR-voorzitters.
  • Daarna is er driemaal online begeleide intervisie.

Een goed Nederlands woord bestaat niet, maar juist de mix is dus Blended learning.

 

 

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap