Pro-actief: zo werkt het 

Vroegtijdig betrokken worden is voor veel ondernemingsraden een uitdaging. En eigenlijk ook voor de bestuurder. Toch hoeft het geen probleem te zijn. Vroegtijdig betrokken zijn heeft de ondernemingsraad namelijk grotendeels zelf in hand. Het vraagt wel een actieve houding van de ondernemingsraad. Maar dat is meestal geen probleem.

convenant ondernemingsraad gevoel calimero

En daarmee is de ondernemingsraad verlost van het “CalimeroComplex” Uitleg wikipedia.  Zo hoeft de OR niet langer te vragen aan de bestuurder om serieus genomen te worden, maar dwing je het als het ware af.

In deze blog lees je wat de oorzaak is van het hardnekkige probleem en hoe je hier als OR mee om kan gaan.

Waar gaat het mis?

Over het algemeen horen OR’s tijdig dat er een verandering op komst is. Meestal gebeurt dit tijdens een overlegvergadering of tijdens een overleg over de algemene gang van zaken. Leestip: samenwerking OR en bestuurder, Als de ondernemingsraad toch te vaak verrast wordt met belangrijke (voorgenomen) besluiten, dan is het verstandig om de financiële informatie te gaan bestuderen. Met name belangrijke adviesaanvragen worden “aangekondigd” via de begroting. Lees de blog Duik in de financiën van je organisatie en vergroot je OR-invloed.

Maar meestal gaat het zo. Herken je dit?

Beeldvorming

De ondernemingsraad hoort de aankondiging vaak mondeling en de bestuurder heeft daarmee de ondernemingsraad tijdig geinformeerd. Aanvullend zegt de bestuurder toe de ondernemingsraad tussentijds goed op de hoogte te houden.

Oordeelsvorming

De ondernemingsraad vindt het lastig om in deze fase te reageren en wacht meestal op nadere informatie in het volgende overleg. Of tot wanneer de aanvraag komt. En dan is het -voor vroegtijdige betrokken zijn – te laat. Want het management is -buiten het zicht van de OR – de plannen aan het uitwerken. En dat hoort ook zo. Want de OR ontvangt graag een volledige aanvraag.

Besluitvorming

Zodra de plannen klaar zijn wil het management (en de medewerkers) starten met de uitvoering. Het is al te lang onrustig, dus tempo is het motto. De ondernemingsraad wil zijn wettelijke taak zorgvuldig doen, maar iedere vraag, raadpleging of extra overleg wordt door de bestuurder ervaren als vertraging. Dus waar zit de toegevoegde waarde voor de ondernemingsraad?

Hoe kan het ook?

Je ziet het hieronder in de afbeelding:

BOB model 6x 2

In de beeldvormende fase is de bestuurder aan zet om de ondernemingsraad goed te informeren en aan te geven hoe het tijdpad eruit gaat zien. Lees hier meer over in de blog: Artikel 24 WOR verstevigt samenwerking OR en bestuurder.

In de oordeelsvormende fase bedenkt de ondernemingsraad (zonder aanvraag!) de belangrijkste voorwaarden voor een succesvol besluit. Door deze mening te bespreken met de bestuurder raakt de ondernemingsraad vroegtijdig betrokken. Dit heeft de OR dus zelf in de hand…

Zodra het voornemen bijna een besluit wordt ronden de OR en de bestuurder samen het formele advies- op instemmingstraject af. Dankzij de tijdige samenwerking zijn er over en weer geen verrassingen meer en is dit doorgaans een hamerstuk.

Koop een nieuwe keuken…

Het is best lastig om bij ieder nieuw onderwerp tijdig een OR-mening in te brengen. Toch is het niet zo ingewikkeld. Dit doe je het beste door (ruim voor de aanvraag) in de ondernemingsraad na te denken over de voorwaarden of toetsingscriteria.  Wanneer zou de ondernemingsraad helemaal blij zijn na afloop van het advies- of instemmingstraject? Wat moet er dan in de aanvraag staan?

Kortom toetsingscriteria zijn de kenmerken waar een voorstel aan moet voldoen om er straks goedkeuring aan te geven.

In de dagelijkse praktijk hanteren we voortdurend toetsingscriteria. Bijvoorbeeld bij het verbouwen van de keuken. Min of meer bewust ontstaat er een rijtje met criteria waaraan de nieuwe keuken moet voldoen.

Aan de oude keukentafel bedenk je samen:

  • Binnen het budget
  • Alle gezinsleden moeten het mooi vinden
  • Voldoende opbergruimte
  • Inductie

Als je dit rijtje helder hebt voordat je de keukenwinkel binnenstapt…is het gezin vroegtijdig betrokken en neem je samen een weloverwogen besluit. En ook fijn: iedereen voelt zich serieus genomen.

Zelf aan de slag met oefening?

Oefening (zo te downloaden)

Wil jouw OR vroegtijdig betrokken zijn?

Tijdens een training of coaching help ik je ondernemingsraad graag verder. Met oefeningen, actuele onderwerpen kunnen we praktisch aan de slag. Neem gerust contact op.

Katrien Hugenholtz

Als ervaren adviseur/trainer help ik ondernemingsraden een onderbouwde mening te vormen over lastige en belangrijke onderwerpen.

Geef een Reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

{"email":"Vul aub een geldig e-mailadres in","url":"Vul aub een geldige website in","required":"Vul aub alle verplichte velden in"}

Geïnteresseerd? Neem contact op!

Wil je weten wat de Maatschap voor Medezeggenschap voor jou kan doen? Neem dan contact op met mij, Katrien Hugenholtz. Ik bespreek graag de mogelijkheden tijdens een oriënterend gesprek. Dat kan telefonisch of ik kom bij je langs.

Katrien-Hugenholtz-adviseur-trainer-ondernemingsraad-maatschap-voor-medezeggenschap