De OR heeft veel mogelijkheden om aantrekkelijke(r) werkgeverschap te stimuleren. Dit is broodnodig gezien de krapte op de arbeidsmarkt. En ook omdat werkgevers zelf weinig concrete stappen lijken te ondernemen. In deze blog van Maatschap voor Medezeggenschap lees je waarom het zo urgent is en wat je OR zelf kan bijdragen. MVMZ organiseert een online workshop in het najaar. Welk initiatief kan de OR ondernemen om als organisatie uit te blinken als aantrekkelijke werkgever?
Krapte op de arbeidsmarkt is blijvend fenomeen
Zelf kwam ik in de tegenovergestelde situatie “op de arbeidsmarkt”. Eind jaren 80 lagen de banen niet voor het oprapen. Maar gelukkig kwam het toch snel goed.
Nu, maar ook in de toekomst ziet het er naar uit dat de krapte op de arbeidsmarkt domineert. In dit NRC-artikel lees je de achtergronden. De conclusie is dat de krapte een blijvend fenomeen is. Daarom is het hoogste tijd om hierop te anticiperen… zo zou je denken.
Vreemd stil…
In de OR-praktijk is het vooralsnog opmerkelijk stil. Je zou verwachten dat je OR allerlei aanvragen krijgt. Kijk maar eens naar onderstaand rijtje van bevoegdheden. Lees eventueel eerst de blog over Verschil adviesrecht en instemmingsrecht.
Adviesrecht
-
- Inzet tijdelijk personeel (groepsgewijs inlenen)
- Inrichten flexpool (blog over Adviesrecht bij een reorganisatie)
Instemmingsrecht
- Preventief ziektebeleid (voorkomen verloop)
- Bedrijfsmaatschappelijk werk (ivm privé-problemen zoals schulden) Collega’s in schulden: wat doet de OR?
- Beleid risico werkdruk (vanwege onvervulde vacatures)
- Actiever aannamebeleid,lees de andere blog over Hybride werken
- Doorstroombeleid (aantrekkelijk werkgever)
- Puik opleidingsbeleid (aantrekkelijk werkgever)
Informatierecht
- Financiele buffers voor betere primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden
Wat gebeurt er wel?
Veel werkgevers lijken de nadruk te leggen op het werven. Bijvoorbeeld met een bonus voor het aanleveren van een nieuwe collega. De vraag is of dit werkt. Allereerst zal toch de sfeer en de cultuur aantrekkelijk moeten zijn. Want anders steek je als medewerker je nek niet uit om een kennis te tippen.
Bovendien is het beter om de “algehele gezondheid” van de organisatie te analyseren. Bijvoorbeeld: als de uitstroom (door werkdruk of nog erger hoog verzuim) hoog is heeft werven niet veel zin. Enerzijds is het dweilen met de kraan open, anderzijds is het inwerken een probleem.
Check de onderstaande punten en beoordeel als OR of je organisatie zich kan profileren als aantrekkelijke(r) werkgever. Heb je hulp nodig om een gedegen OR-visie te vormen? In een (online) dagdeel is al veel mogelijk. Meer weten: neem contact op voor de mogelijkheden
Wanneer werkt je OR mee aan een organisatie met een aantrekkelijke(r) werkgever?
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de criteria voor een aantrekkelijke werkgever. Samenvattend dragen de volgende criteria bij:
- Cultuur van vertrouwen
- Stijl leiding
- Werksfeer en collega’s
- Persoonlijke ontwikkeling
- Ruimte voor initiatieven, zelfstandigheid en samenwerking
- Werkinhoud, bedrijfsdoelen—>betekenisvol werk
- Balans werk en privé
- Marktconform salaris
- Baanzekerheid
- Flexibele werktijden
- Mooie werkplek (pingpongtafel…) en locatie (OV)
- Gratis lunch, koffie en eten bij overwerken
- Goede faciliteiten
Tip
Wat valt je op aan de volgorde van de criteria? Inderdaad. De “zachte kant” van de organisatie is belangrijker dan het salaris. Dat is direct ook de uitdaging. Vorm als OR een samenhangende visie en neem dit mee in de hierboven genoemde advies- en instemmingsaanvragen.
Voorbeeld OR die initiatief nam
Een OR heeft zelf het inititief genomen door de werkgever en HR uit te nodigen voor een gezamenlijk project. De OR heeft allerlei voorstellen bedacht. Maar toch is het belangrijk dat met name de bestuurder zich eerst achter het initiatief schaart. Anders is het trekken aan een dood paard. De OR heeft het goed getimed. Dit najaar is er een symposium en het zou toch mooi zijn als de organisatie zich daar kan presenteren als aantrekkelijke(r) werkgever
|