Wanneer kan de OR het beste de achterban kan raadplegen? Doe je dat aan het begin van een advies- of instemmingstraject of juist later? Deze vraag wordt best vaak gesteld. In deze blog van MVMZ lees je het antwoord op deze vraag. Daarnaast lees je nog andere interessante weetjes om van het contact met je collega’s een succes te maken.
Contact achterban: drie vormen
Eigenlijk heb ik een hekel aan het woord “achterban”. Het klinkt zo ver weg. Terwijl je collega’s dichtbij zijn. Toch is het wel een duidelijke term. In de achterban zitten namelijk de kiezers die op de OR stemden. Althans als het goed is, daarover later meer. Contact hebben met de collega’s is cruciaal voor een OR. De bestuurder heeft feilloos door of je namens de collega’s praat of dat de OR een wat geïsoleerd groepje is. Bovendien heeft de bestuurder zelf ook groot belang bij een OR met een goed contact met de achterban. Want de steun van de OR is hard nodig voor draagvlak. Daarvoor kan de OR zijn beloningsmacht gebruiken. Lees dit artikel in het vakblad ORnet: OR als steun in de rug. Lees meer over de alle 6 machtsbronnen die de OR heeft (of bekijk de video). Maar nu eerst de drie vormen van communicatie:
Informeren
Informeren is een noodzaak en vanuit de Wet op de ondernemingsraden verplicht. Daarom is het belangrijk dat het informatieniveau in orde is. Wat je als OR minimaal moet communiceren lees je hier. Bovendien is het eem handige manier. Want met schriftelijke informatie kan je de hele achterban relatief snel goed op de hoogte brengen. Zo heb je met één druk op de knop een tekst bij je gehele achterban. Maar overschat het niet. Schriftelijk communiceren is eenzijdige communicatie. Daarom doe je er goed aan om geen reacties te verwachten. Dat gebeurt pas als je gaat raadplegen.
Raadplegen
Bij raadplegen van de achterban kies je ervoor om af en toe (een groep) collega’s te bevragen. Door het stellen van vragen krijgt de OR antwoorden die te gebruiken zijn in een advies- of instemmingstraject. Dit kan in een schriftelijk vorm met enquêtes, maar mijn ervaring is dat juist het in gesprek zijn zo belangrijk is. Juist tijdens (online) klankbordsessies of tijdens informele gesprekken hoor je de mening van de collega’s goed.
Activeren
Het activeren van collega’s is helemaal mooi. Collega’s die mee willen denken in een OR-werkgroep krijgen zo een kijkje achter de schermen. Dankzij dit inkijkje ervaren ze kort het leuke invloedrijke OR-werk. Dit is vaak leuker en zinvoller dan gedacht. Daarom stellen juist deze collega’s zich vaak ook kandidaat voor de OR-verkiezingen. Lees deze blog over OR verkiezingen met veel kandidaten.
Gratis e-book
In het e-book (op www.mvmz.nl) vind je meer uitleg over de vormen en een netwerkmethode om regelmatig informeel contact te hebben. Ook ontvang je iedere maand een blog hoe je als OR invloedrijk kan zijn.
Wanneer en hoe de achterban raadplegen?
Wanneer je het beste kan raadplegen hangt af van de besluitvorming. Ook de manier van de raadpleging verschilt per fase. Via deze link zie je het Plaatje BOB-model.
- Beeldvormende fase: via de 5x zetel netwerkmethode of op werkoverleggen uitleggen waar de OR mee bezig is. Gelijktijdig kan je ook een vraag stellen. Bijvoorbeeld: “reorganisatie XX is bezig, heb jij hier al van gehoord? Heb je vragen hierover? Mail ze dan naar….” Let hierbij wel op dat er geen geheimhouding is afgesproken. Lees over geheimhouding deze blog over Geheimhoudingsplicht
- Oordeelvormende fase: de OR gaat tijdig zijn mening vormen door na te denken over de voorwaarden waaraan een goed besluit zou moeten voldoen. Een succesvolle manier van raadplegen is door collega’s te vragen deze voorwaarden op volgorde van belangrijkheid te zetten.
- Besluitvormende fase: zelfs helemaal op het einde in kan de OR zijn achterban raadplegen. Bijvoorbeeld door het conceptadvies te laten lezen aan een groepje collega’s. Wat vinden zij? Is het volledig, zou er nog iets aangescherpt of afgezwakt moeten worden?
Samenvattend
Kortom er zijn verschillende momenten waarop de OR zijn achterban kan raadplegen. Het moment bepaalt de vorm en wat je precies wilt ophalen. Raadplegen doe je het beste wat later in een traject. Mocht je twijfelen, stel gerust een vraag. Deze blog schreef ik ook naar aanleiding van een vraag van een OR..
Aan de slag met succesvolle OR-communicatie
Als je niet uitkijkt lijkt de OR op het management. Je kan informatie op intranet plaatsen tot je een ons weegt…Dus werk ook aan je eigen formele maar vooral ook informele communicatie. De informele communcicatie kan je OR heel goed benutten via de 5x-zetelmethode. Interesse? Download het gratis E-book
Kortom het is een belangrijk onderwerp. Daarom is het ook zinvol om er goed mee aan de slag te gaan. Neem gerust contact op. MVMZ helpt je graag verder. Dit kan via trainingen en advies.