Het gaat niet goed met de naleving van de Wet op de ondernemingsraden in 2024. Op de valreep van 2023 publiceerde minister van Gennip het onderzoek over de naleving van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Eerlijk gezegd werd ik er wel blij van. Hoe zorgelijk de huidige situatie ook is, vanuit de minister is de boodschap helder. De or heeft zijn bestaansrecht bewezen en de organisaties moeten en kunnen er meer gebruik van maken. Daar ben ik het helemaal mee eens!
In deze blog van MVMZ lees je daarom de hoofdlijnen van het onderzoek. Daarnaast lees je ook wat het betekent voor organisaties die nog geen OR hebben terwijl dit wettelijk wel zou moeten.
Naleving wet op de ondernemingsraden
Het onderzoek aanbieding nalevingsonderzoek WOR vind je hier als pdf. Het is een lijvig document dus hieronder vind je enkele conclusies:
Schokkend: bij 31% organisaties is er geen verplichte OR
Vooral in de sector transport & vervoer is het droevig gesteld. Daar voldoet 47% van de ondernemingen niet de verplichting om een OR op te richten.
Als er wel een OR is zijn medewerkers, OR en werkgever tevreden
Uit het nalevingsonderzoek komt naar voren dat daar waar een or is ingesteld, de werkgever doorgaans tevreden is met het functioneren van de medezeggenschap. De or scoort gemiddeld een 7,1 voor de kwaliteit van het overleg. Ook geeft 80% van de werkgevers aan dat de or invloed op de besluitvorming heeft.
Als er geen OR is dan vinden medewerkers en werkgever wat anders
De werkgever stelt dat werknemers er geen behoefte aan hebben. Echter werknemers willen wel. Maar zij weten onvoldoende hoe dit aan te pakken.
Geen kandidaten …fabeltje
Vaak wordt gezegd dat er te weinig kandidaten zijn bij de verkiezingen. Dat is in de praktijk inderdaad veel het geval. Maar dat hoeft helemaal niet. Ook het nalevingsonderzoek geeft aan dat medewerkers het belang van de OR wel inzien. Dus dat er geen kandidaten zijn is een fabeltje. Kandidaten vinden is een kwestie van goed organiseren en de juiste keuzes maken. Ik durf de weddenschap aan dat iedere organisatie succesvolle verkiezingen kan organiseren.
Lees op linkedIn onderstaand succesverhaal najaar 2023.
Verkiezingen met veel kandidaten
Het kan echt: lees er meer over in deze blog: OR verkiezingen met veel kandidaten. De beleidsvoorstellen in het nalevingsonderzoek (nu de link naar het onderzoek) ondersteunen mijn ervaringen:
- werk met de bestuurder aan een positief invloedrijk imago van de OR
- regel de faciliteiten: Vrijstelling voor leden van de ondernemingsraad
- maak een scholingsplan voor individuele en groepsontwikkeling. Lees ook deze blog BOB-model 6x handig
Nog een paar interessante weetjes uit het nalevingsonderzoek
- Organisaties en werknemers zonder OR missen de aansluiting bij de uitvoering van ARBO
- Vernieuwing van de wet op de ondernemingsraden wordt in 2024 voorbereid. Bijvoorbeeld de rol van de OR bij algoritmen.
- Om de 31% organisaties te stimuleren een OR op te richten komen er meer bepalingen in cao’s en wordt dit ook vanuit andere wetgeving gestimuleerd. Bijvoorbeeld de arbowet. Dit is te lezen in de arbovisie 2040. SER arbovisie-2040-deel-1
- Bestaande OR’s benutten hun scholingsrechten (vooral sinds Corona) steeds minder. De minister gaat aandringen op het nu van scholingsplannen. Hier vind je een gratis download Model-Scholingsplan
Gratis strategiegesprek
Wil jij een OR oprichten of aan de slag met het vinden van veel kandidaten? Of handige tips om goed vorm te geven aan de verplichtingen uit de Wet op de ondernemingsraden in 2024? Neem contact op voor een oriënterend strategiegesprek. Contact
–> UITDAGING: Aanvankelijk geen kandidaten voor de OR.
–> AANPAK: Samen implementeerden we ‘9 Stappen voor Succesvolle OR-verkiezingen’, een strategie gericht op duidelijke faciliteitenregeling, aangepast reglement, betrokkenheid en motivatie.
–> RESULTAAT: Wat een ommekeer! Van nul naar 14 kandidaten voor 7 zetels.Trots op dit resultaat en de openheid voor verandering en samenwerking!